Navigáció

A történet 1848 őszén játszódik egy Békés megyei faluban. Sándor, a fiatal betyár és a csárdás elárvult lánya, Rózsi között szerelem szövődik. A két fiatal szeretne összeházasodni. Erre a Kossuth hirdette amnesztia ad esélyt.
Két másik férfi is verseng azonban Rózsi kezéért. A falu özvegy bírája, akit a Pozsonyban élő földesúr teljes joggal ruházott föl, először szép szavakkal udvarol. Amikor nem ér célt, a zsarolástól sem riad vissza. A másik kérő a bécsi rendőrség embere, Herz Konrád, aki provokátorként érkezett Békés megyébe. Előbb csikóslegénynek adja ki magát, majd hivatalos személyként intézkedik.
Valaki megmérgezte a faluba érkezett osztrák katonákat. Az ügy kivizsgálása során többen is gyanúba keverednek. A darab végére kiderül, ki és miért.
A csárdában a falu népe, magyarok és tótok, okosak és kótyák, szemérmesek és kikapósak adnak színes hátteret a cselekménynek.
Bartók Béla népdalgyűjtései adtak inspirációt a dalokhoz, melyek modern hangszerelésben szólalnak meg. Ehhez illeszkednek a koreográfia elemei. A szövegkönyvben a békési tájszólás (í-zés) mellett a dél-alföldi térségre jellemző szavak is megtalálhatók.
Szereplők:
Rózsi                                Eva Javorská
Sándor betyár             Szente Árpád Csaba
Kótya Pista                    Kiss Péter Balázs
Bíró (Miklós bá)            Nádházy Péter
Herz Konrád                 Boronyák Gergely
Bori                                   Balázs Henrietta
Marcsa                            Árgyelán Edina Kitti
Falusiak                          Szabó Róbert, Kozsuch Mihály
Veszelka Józsi              Fabó Marcell
Pásztorfiú                       Oláh Márkó
Jelmez: Balázs Henrietta
Díszlet: Salgó Balázs, Varga Viktor
Rendezőasszisztens, súgó: Gábosné Décsi Beáta
Koreográfiák: Oláh Márkó, Szabó Róbert
Szövegkönyv: Belinszki Zoltán
Zene: Szekér Gergő
Rendezte: Varga Viktor
Időpont: 2022. május 3. (kedd) 18:00 óra
Helyszín: Békés Városi Kulturális Központ (Békés, Jantyik M. u. 21-25.)
A Békési Betyárok folk musical előadás bemutatója ingyenes a Békés Megyei Önkormányzat TOP-5.3.2-17-BS1-2018-00001 “Hagyomány, Érték, Közösség Békés megyében” pályázati támogatásának köszönhetően.
A nagy érdeklődésre való tekintettel kérjük Önöket, hogy jelezzék részvételi szándékukat ide kattintva, hogy helyet tudjunk biztosítani az előadásra.
Szervező: Cervinus Teátrum
Várjuk Önöket sok szeretettel!