Navigáció

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagyon lelkes békési óvónéni, Dihenné Rucz Erika, aki elhatározta, hogy Pompás mesés nagykövetként szeretné Békés város meseszerető apraját és nagyját is megörvendeztetni egy olyan mesebeli programmal, ahol egy egész estén át tartó varázslatos mesefonal szövődhetne, mint ez ezidőtájt, kis hazánk településein országszerte a „Mesék éjszakáján”.

Ezért az óvónéni nem volt rest, kapta magát és gyorsan elballagott a Békés Városi Kulturális Központba, ahol ékes szóval előadta ebbéli szándékát, kérve őket, hogy segítsék munkáját, csatlakozzanak ők is nemes céljának megvalósításában.
Gyorsan egyességre jutottak, így Szent Iván éjének estéjére, június 24-re, ki is tűzték a program időpontját, helyszínéül pedig a város egyik legszebb épületét a Békési Galériát jelölték ki, ahol ezen időben éppen egy népes, több mint 1000 fős játékmackó csoport is táborozott.

Történetünk óvónénije tovább indult, itt is, ott is meg-megállt, maga köré gyűjtve mindazokat, akik hívó szavának eleget téve, elvállalták, hogy az első békési „Mesék éjszakáján” az óvónéni mellett, ők maguk is aktívan közreműködve szövögessék a varázslatos mesefonalat az óvodás korú kisgyermektől, a középiskolás tanulón keresztül egészen a nagyokig, a már felnőtt korosztályig bezárólag. Így esett, hogy Csatári Léna, Nyíri Péter, Kerekes Lia, Antóni Amira, Antóni Ketrin, Dihen Ferenc István, Bartyik Gitta, Hanó Krisztina is lelkes közreműködői lettek a Mesék Éjszakájának.
Rajtuk kívül sikerült még a megnyerni a „Görbeszék Társulatának” – Mahovics Tamásnak és Nagy András Balázsnak – a jelenlétét, akik illeszkedve a mese fonalához, egy pásztortárgy bemutatóval és táncházi programmal készültek.

Aztán eljött a nagy nap estéje. A Galériában lévő sok-sok mackó, csillogó szemmel nézte, ahogy a kitárt bejárati ajtón egyre csak érkeznek a kíváncsi tekintetű, meseszóra szomjazó gyerekek és az őket kísérő felnőttek.
17:00 óra és 19:00 óra között elsőként az aprónép, majd 20:00 órától egy kicsit idősebb korosztály, a felnőttek szórakozhattak igazán jól az érdekesebbnél, érdekesebb meséket hallgatva. És hogy mindez ez igaz volt?
Aki nem hiszi, járjon maga is utána! Jövőre ismét lesz Mesék éjszakája Békésen!